Старото име на град Трявна е Търнава. Градът е разположен в долината на Тревненската река, която се намира в северния склон на Стара планина. Средище е на самобитна архитектура, иконопис и дърворезба. Къщите са запазили духа от Възраждането, като уникати сред чудна природа, предлагащи на своите гости разнообразие от развлечения.

Туристите с любопитство разглеждат парк "Българка" и природните феномени Мъхнатите скали, Виканите скали, Столища и наблизо намиращият се курортен град Плачковци.

Старата част на Трявна е архитектурен резерват, а 140 паметници са на разположение на туристите. В църквата Св.Архангел Михаил построена 1819г. ще видите владишкия трон и резбован иконостас, надпрестолния кръст с 12 резбовани библейски сюжета.

Интерес за посетителите е часовниковата кула на площада, Калинчевата къща с 500 картини подарени от Тотьо Гъбенски и изложба на Иван Колев - скулптор.

Възрожденската Даскалова къща е музей за резбарство и зографското изкуство с уникалните дърворезбовани тавани.
За разглеждане с интеррс е и "Тревненската иконописна школа" с 160 икони, църквата "Св Георги" със забележителен иконостас.
Повечето къщи са музеи като: Славейковата, къщата на Ангел Кънчев, Попангеловата къща и на дядо Добри. Възрожденските къщи придават особена атмосфера на града.

От тук тръгват екопътеките за Дряновския манастир, за Пещерата Бачо Киро и за манастира Боженци. Наблизо се намират:  Етъра в Габрово и Велико Търново. Посетете този старопланински град с красива природа и възрожденска архитектура.

Сандански се е сгушил в подножието на Пирин, израснал върху тракийското селище Медиус, след това прекръстен от римляните на Дезудава, преименуван от славяните - Свети Врач и последно носи името на Яне Сандански.

В днешно време 6-те минерални извора и добрата инфраструктура от хотели и почивни станции го нареждат на едно от добрите места у нас като национален международен курорт за лечение на хронични белодробни заболявания.

Гостите на града с интерес разглеждат забележителностите: Археологическия музей, Епископска базилика, Гробницата-мавзолей и в близост намиращите се местност Рупите, Самоиловата крепост и Мелник. Белокаменна 7м. скулптура на Спартак посреща с "Добре дошли!" всички решили да посетят Сандански.

Градския парк с името Свети Врач с територия от 344дк. съхранява 200 средиземноморски вида растителност. Двата чинара в града са природни забележителности, а Археологическия музей съхранява историческото минало и останките от Епископска базилика. Внимание заслужава Градската художествена галерия и църквата Св.Георги.

В близост на града се намира и Роженския манастир с копието на Иверската икона от светено желязо, а преданията разказват, че който се помоли на изображението и то помага при психически и физически проблеми. В месността може да посетите и курорта Плина лъка и Попинолъшкия водопад.


Пампорово е най-слънчевия български ски курорт и независимо дали си е метнал бялата снежна зимна завивка или е разстлал тучно-зеления си килим през лятото е притегателна туристическа дестинация за хиляди наши и чужди туристи. Курорта Пампорово е разположен в Родопите с благоприятен климат и гостоприемно кани гостите си през всеки сезон на годината. Бялата ски-перла на България, така можем да наречем този земен рай сгушил се в планината, осигуряващ отлични снежни писти както за отлични величия скиори така и за начинаещи. Пампорово се гордее и с международно признатото си училище и инструктори за обучение на любителите на ски спорта.

Отличната хотелска база с безупречно обслужване, предлага отлични условия за отдих и спорт. Магнетичната сила на природата ще Ви посрещне с Добре дошли и изпрати с пожелание за нови срещи! Ще си тръгнете с приятните спомени от посетения панорамен бар на кулата Снежанка, от незабравимия изглед на Смоленските езера или от обсерватория Рожен.

Най-високата точка в Пампорово е връх Снежанка 1926м., а от телевизионната кула Снежанка при хубаво време се вижда Егейско море. Може да се разходите пеша или със седалковия лифт. От върха се открива уникална гледка към Пампорово и Смолян.
Всеки уважаващ себе си българин трябва да се гордее с това красиво кътче на България!

Най-голямото богатство на Разлог е природата. Националния парк Рила е на се север, а на юг е Пирин планина. Къмпинговото оборудване привлича любители на пешеходния туризъм. Хижите Яворов, Македония, Добърско предлагат на гостите си уюта на планината и незабравими мигове за туристите.

Разлог е известен с кукерския празник - атракция за града и с топлите минерални извори в околностите си - Ръждавец, Гулиина баня, Катарино и Елешница. Посещавайки града може да се запознаете архитектурните възрожденски паметници - Старите градски къщи, църквите Свето Благовещение и Свети Георги, Кипревата къща и градския музей в Парапуновата къща.

Църквата Свети Свети Тодор Гирон и Теодор Сратилат намиращи се в село Добърско са национален паметник на културата. Не пропускайте топлите минерални извори в село Баня и село Елешница с откритите си плувни басейни. Изворите Света Варвара и Гулийна баня са извори с доказани лечебни свойства.

Историята и природата взаимно се допълват и посрещат туристите към Пирин и Рила. Щедростта на природата не е подминала и  осемте населени места към Разложката община: Бачево, Баня, Горно Драглище, Долно Драглище, Елещница, Добърско и разбира се Разлог.

Велинград е разположен в Западните Родопи в Чепинската котловина. Богатството на общината са 80-те минерални лечебни извори, подходящи за лечение на различни заболявания. Добрата инфраструктура свързва Велинград с всички краища на страната, а само 133км. го делят от София, 85км. от Пловдив, 49км. от Пазарджик. На изток се свързва с Пещера, Ракитово, Доспад и Ракитово, а на запад с Куртово и база Дружба през Юндола, на юг със Сърница.

Според легендата по тези места е живял Орфей, а от този край сили е черпил и Спартак. Историята сочи, че тази част на Родопите е населявана от тракийски племена, по-скоро от племето беси.
Седем надгробни могили лежат на дъното на Баташкото езеро и две в местност Юндола. След римляните завладяващи Родопите идват славяните, като за всичко разказват археологически разкопки от ония времена. След славяните се заселват и българите възприемайки обичаите, нравите им и прибавяйки ги към своите.

Минералните води във Велинград са с променлив състав и минерализация - флуорни, азотни, натриеви и други редки елементи. Водните източници са обособени в 4 хидротермални находища - Драгиново, Чепино, Лъжене и Каменица. Положително въздействие на техните лечебни свойства са доказани за неврологични, гинекологични и опорно-двигателните заболявания. Курортния град привлича много боледуващи от бъбречни, урологични, дихателни, стомашно-чревни, хипертонични и други заболявания. Изградени са 7 балниолечебници с отделение към Курортна поликлиника. Най-големия термален извор в страната ни се намира в квартал Чепино. Водите по състав са флуорни с много микроелементи, а най-горещ минерален извор е в квартал Каменица.

Красивата природа на Юндола предлага организиран ловен туризъм, а язовирите Доспад, Белмекен, Батак - спортен риболов.
Целия курорт има отлична настанителна база от заведения, хотели, хижи и посреща хилядите туристи дошли за отдих и почивка. В околностите се намират местностите: Цигов чарк, Кара тепе и ваканционно селище Дъното, като всички от тях предлагат  добри условия за спорт и база за тренировъчни занимания. Водоемите около Велинград радват рибарите с богат улов на пъстърва, мряна, кефал, шаран и костур. Около язовирите са построени почивни станции мотели и вили.
 
 

РЕЗЕРВАЦИЯ НА ХОТЕЛ