Курортен Комплекс Албена се намира в Североизточна България. Комплексът и предлага изобилие от модерни хотели, ресторанти, барове, дискотеки. Плажната ивица е с дължина 5 км и ширина 150 м. Курортният комплекс Албена е подходящ за семейна почивка - той е по-спокоен в сравнение с по-големите курорти на българското Черноморие. Курортът е подходящ също така и за конгресен туризъм. На територията на Албена съществува освен Конгресен център и Балнеологичен център, Медицински и хемодиализен център. Средната лятна температура на въздуха е +28°С, а на кристално синята морска вода +25°С. През 1999 година в Албена е открит Международен колеж със специалности в областта на туризма и курортното дело. Интересни забележителности, които можете да посетите в близост до курорта са: Балчик, Нос Калиакра, резерват Балтата, Делфинариума във Варна, Аладжа манастир и Побитите камъни.

"Долината на пролетта" е наименованието използвано от траките, а римляните я наричали - "Гераниум", което означава здраве. Всичко, което му трябва на човек за една релаксираща почивка е събрано тук: море, пясък, зеленина и тишина. За много туристи от цял свят, днес Курортен Комплекс Албена е предпочитан за перфектна почивка заради златистия пясък, красивото море, чистия въздух, вписаните в пейзажа хотели и гостоприемство. Райското кътче на Добруджа с красиво име вече 40 години привлича туристи от цял свят. И който веднъж се е докоснал до неговата магия, задължително се връща - за да се зареди с нова енергия и да прибави нови спомени - за слънце, море, топлота и приятелство... И да отнесе в далечни земи едно незабравимо късче от България. Разгледайте нашата галерия и се уверете сами в притегателната сила на Курортен Комплекс Албена.

Плажът на Курортен Комплекс Албена
Курортен Комплекс Албена е с много чистата плажна ивица и отличаваща се с копринен пясък. Най-добрият плаж в Европа е дълъг повече от 3.5 км и широк до 150 м. Брегът е полегат, а морето - плитко и ласкаво. Комплексът предлага голямо разнообразие от водни спортове, атракциони и спортни площадки, превръщайки го в любимо място на всеки. Курортен Комплекс Албена е с чудесни условия за семейна почивка с деца.

Курортът е притежател на наградата „Син флаг" - за екологична чистота на морето, плажа и цялата територия. Въздухът действително е кристално чист и ободряващ, поради високото съдържание на кислород, което се дължи на съседството на комплекса с уникалния природен резерват „Балтата".

Природа на Курортен Комплекс Албена
В Албена се намира един от най-красивите резервати в България - „Балтата", с уникална за Европа лонгозна гора, простираща се на 18.2 хектара. Заема територия от главния път Кранево-Албена, преминава зад хотелите на комплекса и достига плажната ивица на Черно море.

В защитената местност и буферната му зона са установени над 250 вида висши растения. 16 от тях са включени в Червената книга на България и в някои от международните конвенции и директиви, по които България е партньор. Това са лианите, гръцкият гърбач, горската лоза и високата скрипка. Малко познат и известен, но с неповторимото зелено на дивата и жива природа, в горите на резервата съжителстват полски ясен, дръжкоцветен дъб, полски бряст с подлес от глог, полски клен и други растения. Тази най-северна в Европа, изключително рядко срещана девствена, заливна гора, крие своята тайна - блатното кокиче.

Безгръбначните животни включват 337 сухоземни и водни групи, много от които се срещат само тук. Територията е обитавана от 35 вида бозайници.

Днес природният резерват е неделима част от Албена. Заедно те представляват неповторимо съчетание от защитена природа и модерен морски туристически продукт, предлагащо разнообразни форми на отдих и екотуризъм. Всичко това е създало екологичната политика на комплекса - насочена изцяло върху опазване чистотата на околната среда.

РЕЗЕРВАЦИЯ НА ХОТЕЛ