Международно летище Варна (VAR)
Международно летище Варна (VAR)Летище Варна е с IATA код: VAR. Намира на северното Черноморско крайбрежие, на 8 км от Варна. Разположено е в сърцето на високо развита бизнес общност, в близост до едни от най-атрактивните летни курорти и важни транспортни съоръжения. Стратегическата му позиция гарантира сериозно количество чартърен пътнически трафик през летния сезон и го прави надежден партньор за развитието на редовни линии. Потенциалът на летище Варна има силен ефект върху развитието на транспортни мрежи, туризъм и търговия между партньори от Изтока и Запада.

Летище Варна разполага с: Една писта 2500 м., оперира 24 часа, без слотове, летището обслужва повече от 100 дестинации в 57 страни. За да задоволи нуждите на своите пътници летище Варна предлага: автоматизирана система за регистрация на пътници и багажи, луксозен VIP салон, професионални услуги за пътници с увреждания,разнообразие от заведения за хранене и магазини за всички пътници и посетител.

От 27.08.2013 г. пътниците на летище Варна вече се обслужват в нов модерен пътнически терминал - Терминал 2. Новото, модерно съоръжение започва работа на пълни обороти, а старият Терминал 1 е затворен за полети след 41 години оперативна работа. Терминал 2 на летище Варна е модерно съоръжение, със съвременен интериор и най-модерни системи за обслужване, атрактивни търговски зони, кафенета и заведения за хранене.
 
Новият пътнически терминал на летище Варна е разположен на площ от около 20 000 кв. м., което е около 3 пъти по-голяма площ за обслужване на пътниците от стария терминал. Новото съоръжение е проектирано, така че да отговаря напълно на нуждите на летище Варна и характерния за летището трафик. Терминал 2 разполага с обширни зони за пристигащи и заминаващи пътници, модерни системи за обслужване на пътници и багаж, атрактивни търговски зони и комфортни открити пространства.

Приложена е най-модерната линия за интериор и управление на системите за обслужване на пътници и багаж, с пълна интегрираност на отделните системи и електронно измерване и регулиране на процесите в терминала. Енергоефективност и гъвкаво разпределение на пространствата допълват предимствата на новата сграда.

Проектът е дело на известни световни проектанти и дизайнери, целящ запазване на ваканционното настроение на пътниците по време на целия им престой на летището, в съчетание с характерни елементи от българската архитектура и природа.

Международно летище София (Sofia International Airport) е с IATA код: SOF. Летището разполага с два терминала. Терминал 1 на Летище София е основно реновиран през 2000г. Разширен е салона на заминаващи, а сградата, в която са били обслужвани полетите по вътрешни линии е изцяло обновена и превърната в зала за пристигащи пътници. Построен в първата половина на ХХ век. Многократно разширяван и дострояван, терминалът все още носи почерка на тогавашните архитектурни влияния, както и съхранява любопитни препратки към новата история на континента. Удобният достъп, опростените процедури, ефективното обслужване в съответствие с всички елементи на съвременния летищен стандарт превръщат Терминал 1 в притегателен център за развитие на пътнически маршрути от страна на много от нискотарифните и чартърни авиокомпании. През 2003г. Летище София започва строителството на нов пътнически терминал и изграждането на нова пистова система успоредно с използването на вече съществуващата.

Международно летище София (SOF) - Терминал 1Международно летище София (SOF) - Терминал 1На 31 август 2006 г. Летище София въвежда в експлоатация новата писта за излитане и кацане, изнесена на 210 м северно от предишната, като източният край на дългото 3600 м съоръжение прехвърля коритото на река Искър по специално изграден мост. Допълнително са изградени нови свързващи пътеки за рулиране, а старата писта е превърната в скоростна пътека, което осигурява 20 самолетни движения на час при висока степен на безопасност на полетите.

На 27 декември 2006г. отваря врати Терминал 2. Терминалът е проектиран по начин, предполагащ неговото разширение в съответствие с нуждите на развиващия се през следващото десетилетие трафик. Централната сграда на терминала е изградена върху площ от 56 500 кв.м с допълнителна галерия дълга 200 м, оборудвана със 7 пътнически ръкава. Достъпът до 8-те нива на терминала е улеснен от 12 асансьора и 7 ескалатора. Пасаж свързва залите с покрития автомобилен гараж, разполагащ с 800 паркоместа.

Терминал 2 на летище София разполага с търговски зони на обща площ от 4 000 кв.м, предлагащи на пътуващите разнообразни услуги – ресторанти, кафе-барове, магазини, туристически и рент-а-кар услуги, банки и бюра за обмяна на валута.
Автоматизираната система за сортиране на пътнически багажи с 4-степенна проверка по сигурност, 34-тегишета за регистрация, модерната летищна информационна система са само част от съоръженията, осигуряващи качествено обслужване за 2000 пътника в час „пик”.

Международно летище София (SOF) - Терминал 2Международно летище София (SOF) - Терминал 2


От края на месец май 2012 г. „Летище София” ЕАД е сертифицирано съгласно изискванията на Международната организация по стандартизация (ISO) с издаването на сертификати по два стандарта: ISO 9001:2008 (Управление на качеството) и ISO 14001:2004 (Управление на околната среда). Залагането на стандарти по управление на качество и природна среда е пряк израз на гражданската позиция на дружеството по ефективно управление на ресурси и грижа за околната среда.

През 2013 г. на територията на Летище София бе построена нова летищна контролна кула на „Ръководство въздушно движение”, разположена непосредствено до Терминал 2. Съоръжението е с височина 50 м се отличава както с висока функционалност, така и с модерен архитектурен дизайн.

Непосредствените инфраструктурни планове на Летище София са свързани с изграждане на нови пътеки за рулиране, които целят оптимизация на движението на самолетите и намаляване на времето за рулиране след кацане и преди излитане; разширение на перонните площи; доставка и монтаж на два допълнителни пътнически ръкава; интериорни реорганизации като например разширение на пътническата галерия на Терминал 2 и обособяване на нови автобусни изходи, увеличаване на пространството, определено за търговски площи.

Международно летище Бургас (BOJ)Международно летище Бургас (BOJ)Летище Бургас е международно летище с IATA код: BOJ. Летище Бургас се намира на 10 км североизточно от град Бургас в бургаския квартал Сарафово. След летище София, бургаското летище заема второ място по пътникопоток в България.

Бургаското летище се намира само на 30 км от едни от най-големите летни курорти в България - Слънчев бряг, Елените, Созопол и Несебър. Това от своя страна води до изключително активен пътникопоток през лятото, затова летището е с предимно туристически чартърeн трафик.

На 04.12.2013г. "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД тържествено отбеляза откриването на новия пътнически терминал на летище Бургас. Новият Терминал 2 на летище Бургас е последна дума на техниката, чийто размери могат да бъдат намалявани през зимата и увеличавани през активния летен сезон. Терминал 2 е построен според нуждите на основните клиенти, като предлага отлични услуги на конкурентни цени.

Терминал 2 на летище Бургас е разположен на площ от 21 000 кв. м, като сградата е проектирана да отговаря напълно на обслужвания трафик. Годишният капацитет на Терминал 2 е 2,7 млн. пътници. Новото съоръжение разполага с обширни зони за пристигащи и заминаващи пътници, модерни системи за обслужване на пътници и багаж, атрактивни търговски зони, простиращи се на около 2000 кв.м. Всички процеси в новата терминална сграда са автоматизирани.

Летище Бургас разполага с една писта 3200 метра. Оперира без прекъсване, седем дни в седмицата без слотове. Летището обслужва повече от 130 дестинации до 58 страни. В услуга на своите пътници летище Бургас предлага: Автоматизирана система за регистрация на пътници и багажи, комфортен VIP салон, професионални услуги за пътници с увреждания, разнообразие от заведения за хранене и магазини за всички пътници и посетители.

От Бургас има редовни линии до София, Лондон и Москва. През активния летен сезон чартърни директни полети се изпълняват до: Берлин, Франкфурт на Майн, Щутгарт, Мюнхен, Дрезден, Лайпциг, Хановер, Хамбург, Амстердам, Копенхаген, Прага, Будапеща, Санкт Петербург, Москва, Киев и още много други градове.

РЕЗЕРВАЦИИ НА ХОТЕЛИ


ЕДНОПОСОЧНИ И ДВУПОСОЧНИ ЛЕТИЩНИ ТРАНСФЕРИ