Print

Международно летище Цюрих Клотен (ZRH)Международно летище Цюрих Клотен (ZRH)


Международно летище Цюрих Клотен (Zurich Kloten Airport) е с IATA код: ZRH. Летище Цюрих се намира на 12 км от град Цюрих в северна посока. Всички пътнически полети се намират в един терминал. Летището е основна база на швейцарския национален превозвач Swiss.

Швейцарското летище Цюрих Клотен разполага с 3 писти. Съоръженията на летището включват сервизен център, съоръжения за пътници с увреждания, един хотел, разположен в близост до сградата на терминала плюс паркинг на няколко нива. Освен това има банкови офиси, поща, ресторанти, кафенета, магазини и безмитна зона, медицински център и офиси на компании за коли под наем. Много ниско бюджетни превозвачи използват летище Цюрих за вътрешни, международни и трансконтинентални полтети. С база на летището са представени авиолиниите Air Berlin и Helvetic Airways.


Транспорт от и до летището

С автобус: Автобусната спирка е точно до паркинг 2, до самата терминална сграда. Оттам има редовни автобуси до Цюрих и много околни градове. През зимата има и туристически автобуси, с които можете да стигнете до популярните ски-курорти в швейцарските Алпи.

С влак: Станцията на метрото (Bahnhof SBB Flughafen Zurich) е на подземното ниво на Airport Centre. С него се стига до центъра на Цюрих за 10 минути. С влак от летището можете да стигнете и до много други градове из Швейцария, както и до Мюнхен в Германия с влака EuroCity.

С трамвай: Трамвай номер 10 спира при ЖП гарата на летището и с него можете да стигнете до централната гара на Цюрих. Трамваите спират на всеки 7 до 15 минути.

С автомобил: Летище Цюрих е в центъра на швейцарската пътна мрежа. По магистрала А20 можете безпроблемно да се придвижите до Цюрих, Сен Гален, Берн или Базел.

С такси: Стоянката за таксита е пред изход 1 и 2 на Пристигащи.

Category: Летища