ЦЕНТЪР ЗА РЕЗЕРВАЦИИ 

   Mobile / Viber / WhatsApp: +359896889907 
ПОНЕДЕЛНИК-ПЕТЪК: 09:00 - 17:00 • ПОЧИВНИ ДНИ: СЪБОТА и НЕДЕЛЯ  

Поморие или Древно Анхиало е малък черноморски град, очарователен със своята непринудена и романтична атмосфера, прочут с лечебната кал на Поморийското Солено езеро и ароматните вина, които се произвеждат в този регион. Градът е основан през IV в. пр. н. е. край соленото езеро наричано още от древните траки “свещено” заради лечебните му свойства. Винопроизводството също е с дълбоки корени и традиционен поминък за областта, освен солодобива и риболова. Напоследък Поморие се обособява като притегателен център за целогодишен балнеологичен, спа и уелнес туризъм.

Климатичните условия са изключително благоприятни: продължително слънцегреене, до 2360 часа годишно, средната юлска температура на въздуха и водата е 23,6°С. Сутрин, преди изгрев слънце въздухът е богат на озон и отрицателни йони, на ултравиолетови лъчи и йод, отделен в газообразно състояние от морските водорасли. Плажът е дълъг около 5 км, със средна широчина 30 м. Покрит е с тъмен пясък, поради което силно поглъща слънчевите лъчи, което благоприятства по-бързото придобиване на слънчев загар. Цветът му се дължи на по-голямото съдържание на желязо и манган. Морското дъно е с малък наклон, поради което морето е удобно за къпане. Бавното изстиване на морската вода обуславя топла и продължителна есен. Зимата е мека, а снеговалежите са минимални. Тези климатични показатели позволят използването на курорта от ранна пролет до късна есен за слънцелечение и морелечение.

Курортът е известен от дълбока древност – за това свидетелстват редица археологически находки. Лиманната кал, с която се слави, е използвана за лечение и възстановяване през всички епохи от древността до наши дни. Тя е богата на водород, магнезий, хлор, калций, натрий, и сулфати. Лечебните качества на минералните води на територията на Община Поморие също са били познати от древността. По-голяма част от тях са извиращи от голяма дълбочина, което гарантира чистотата им.

Близостта на Поморие с други две древни селища, паметници на културата като Несебър и Созопол предоставят на гостите му възможността да се докоснат до античността, както и да открият атракциите на тези неповторими туристически центрове. Любителите на динамиката и съвременния пулс на живот могат да намерят своя “ритъм” в най-посещаваният български Черноморски курорт – Слънчев Бряг.


История на Поморие
Кога точно е основано Поморие засега е трудно да се установи. Откритите преди няколко години останки от древно селище (3100 г.) са наводнени и е трудно да бъдат изследвани. Има писмени данни, че в средата на VІ в.пр.Хр. аполонци изграждат на северния край на Бургаския залив фруриона Анхиалос. Точното местонахождение на тази крепост засега не е установено, но се налага хипотезата, че тя е била разположена в морето североизточно от днешния град в район, наречен гремизма (руина). Стратегическото разположение на полуострова в центъра на големия Бургаски залив определя и неговата по-нататъшна съдба. В периода І в.пр.Хр. – І в. От Хр. Анхиало вече е център на стратегия (област) в Одриското царство.

С превръщането на Тракия в римска провинция започва периода на най-голям разцвет на Поморие. В местността Палеокастро (стара крепост) се изгражда един от най-големите по територия антични градове по нашите земи под името Улпианон Анхиалеон.

Главно военно и търговско пристанище на западното Черноморско крайбрежие, Поморие по думите на Амиан Мерцелин е “Велик град”. Въпреки многобройните нападения на варварски племена, градът успява да задържи своето първенствуващо положение до 740 г. от Хр., когато вследствие на природен катаклизъм е разрушен и днес неговите останки се намират под морското ниво.

При възстановяването му градът е изграден върху терен, на който и днес се намира старата градска част. През цялото Средновековие Поморие запазва своето положение като главен транспортен търговски и военен център на Причерноморска Тракия. Това е и причината градът да стане “ябълката на раздора” между България и Ромейската империя. Вследствие на редица военни операции по суша и море, най-известната от които е битката при река Ахело от август 917 година, при която армията на ромеите е унищожена от войските на Симеон Велики, градът е ту в пределите на България, ту на Ромейската империя.

Анхиало е един от последните градове на Балканския полуостров, завладени от турците. Производството и търговията със зърно, вина, риба, дървен материал и други земеделски произведения, които имат главно значение за просперитета на града, постепенно се изместват от един непознат до Х в. от Хр. поминък – солодобива.      В периода ХV – ХІХ в. Анхиало е един от двата най-големи солодобивни центрове в Османската империя (другият е Солун).

Въпреки общия упадък на черноморските градове по време на турското робство, при Освобождението Анхиало все още е главен град на Причерноморска Тракия. Редица обективни и субективни причини обаче довеждат до неговия упадък. Построяването на първото съвременно пристанище в съседния Бургас, както и опожаряването на Поморие, са главните от тях. На 30 юли 1906 година Анхиало е в руини.

През 1934 г. Анхиало е преименувано на Поморие. До наши дни градът се развива като важен производител на сол, вина и други земеделски произведения, основен републикански център за балнео и морелечение. Общинският музей и галерия са разположени в основно реконструираната сграда на някогашната “изгоряла гимназия” (паметник на архитектурата). Обособени са раздели праистория, античност, средновековие, подводна археология, монетна зала. Галерията разполага със собствен картинен фонд, предимно маринистка, организират се множество изложби.

Адресът на Историческия музей е ул. “Княз Борис І” № 33 а. Телефон за контакти 0596 / 2 20 08. Работно време от 10 до 12 и от 16 до 20 часа.
Музеят на солта работи от 10 до 18 часа с почивен ден неделя. Телефон 0596 / 2 53 44.
Уникалната Тракийска куполна гробница е отворена за посещения от 9 до 12 и от 13 до 18 часа с почивен ден понеделник.

РЕЗЕРВИРАЙ ХОТЕЛ ТУК

📜 ЛИЦЕНЗ

Удостоверение за регистрация на туристически агент РКК-01-5753

📊 ОТЗИВИ

Онлайн Туристическа Агенция Авиотравел предлага ексклузивната услуга на своите клиенти, които имат запитване за спешно самолетно пътуване. В случай, че желаете запитването Ви да бъде обработено с предимство преди останалите, може да ползвате нашата безплатна услуга Avio Priority. 

Какво представлява Avio Priority?
Avio Priority е по-бързо получаване на информация за налични места, разписание на полети и ценa на самолетен билет.

Как да ползвате безплатната услуга Avio Priority?
За да получите по-бързо информация за налични места, разписание на полети и ценa на самолетен билет, моля да се обадите директно на: телефон, Viber или WhatsApp: +359896889907 в работно време от Понеделник до Петък: 09:00-17:00.

 

      
Заплатете резервацията си в най-близкия клон на БАНКА ДСК или чрез активно онлайн банкиране на банката

 

      
Заплатете резервацията си с карта


Директни полети и оферти за самолетни билети от и до София, Пловдив, Бургас и Варна. Сравнете цените на самолетни билети с помощта на www.bulgaria-air.eu  Ние ще Ви предложим икономичен вариант за Вашето пътуване. Посочената информация за цени на полети, полетно разписание, позволен салонен багаж и багаж за регистриране може да е непълна, в следствие на настъпили внезапни промени. Цените за самолетни билети, които предлагаме са с включени всички летищни такси. Този сайт е създаден само с рекламна цел.

 

Резервации на самолетни билети, хотели, трансфери, круизни пътувания и почивки с Онлайн Туристическа Агенция Авиотравел 
© All Rights Reserved Aviotravel 2011 - 2024

We use cookies
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме "бисквитки", чрез които подобряваме и персонализираме нашето съдържание, даваме Ви най-доброто изживяване на нашия уебсайт и анализираме трафика на посещенията.