Велинград е разположен в Западните Родопи в Чепинската котловина. Богатството на общината са 80-те минерални лечебни извори, подходящи за лечение на различни заболявания. Добрата инфраструктура свързва Велинград с всички краища на страната, а само 133км. го делят от София, 85км. от Пловдив, 49км. от Пазарджик. На изток се свързва с Пещера, Ракитово, Доспад и Ракитово, а на запад с Куртово и база Дружба през Юндола, на юг със Сърница.

Според легендата по тези места е живял Орфей, а от този край сили е черпил и Спартак. Историята сочи, че тази част на Родопите е населявана от тракийски племена, по-скоро от племето беси.
Седем надгробни могили лежат на дъното на Баташкото езеро и две в местност Юндола. След римляните завладяващи Родопите идват славяните, като за всичко разказват археологически разкопки от ония времена. След славяните се заселват и българите възприемайки обичаите, нравите им и прибавяйки ги към своите.

Минералните води във Велинград са с променлив състав и минерализация - флуорни, азотни, натриеви и други редки елементи. Водните източници са обособени в 4 хидротермални находища - Драгиново, Чепино, Лъжене и Каменица. Положително въздействие на техните лечебни свойства са доказани за неврологични, гинекологични и опорно-двигателните заболявания. Курортния град привлича много боледуващи от бъбречни, урологични, дихателни, стомашно-чревни, хипертонични и други заболявания. Изградени са 7 балниолечебници с отделение към Курортна поликлиника. Най-големия термален извор в страната ни се намира в квартал Чепино. Водите по състав са флуорни с много микроелементи, а най-горещ минерален извор е в квартал Каменица.

Красивата природа на Юндола предлага организиран ловен туризъм, а язовирите Доспад, Белмекен, Батак - спортен риболов.
Целия курорт има отлична настанителна база от заведения, хотели, хижи и посреща хилядите туристи дошли за отдих и почивка. В околностите се намират местностите: Цигов чарк, Кара тепе и ваканционно селище Дъното, като всички от тях предлагат  добри условия за спорт и база за тренировъчни занимания. Водоемите около Велинград радват рибарите с богат улов на пъстърва, мряна, кефал, шаран и костур. Около язовирите са построени почивни станции мотели и вили.
 
 

РЕЗЕРВАЦИЯ НА ХОТЕЛ