ЦЕНТЪР ЗА РЕЗЕРВАЦИИ 

   Viber/WhatsApp: +359896889907 
ПОНЕДЕЛНИК-ПЕТЪК: 09:00 - 17:00 • ПОЧИВНИ ДНИ: СЪБОТА и НЕДЕЛЯ  

Град Китен се намира в югоизточната част на Република България, на Черноморското крайбрежие, на 55 километра югоизточно от областния център град Бургас, 5 километра южно от общинския център Приморско и 12 километра северозападно от центъра на съседната община Царево. Разположено е северно от устието на река Караагач (Китенска река), а част от него - на полуостров Урдовиза. Населението на града е 1144 жители и това е най-малкият град в България след Мелник, Маджарово и Плиска. Китен е известен курорт на Южното българско Черноморие.

Бреговете на полуострова са стръмни и високи 10-15 метра. Дълъг е около 120 метра и широк от 60 до 80 метра. Шийката, която го свързва с континента, е съвсем тясна - не повече от 40 метра. Сега голяма част от селището е разположена и извън полуострова. Площта на населеното място е 1450 дка, а на землището му - 17 100 дка. Историята на селището е много древна. Непосредствено до днешното населено място град Китен, може да се видят останките от крепостта Урдовиза, разположена на 35 километра от Созопол на едноименния черноморски полуостров. Името Урдовиза идва от далечната бронзова епоха в древна Тракия. То е старо тракийско селище, което намира потвърждение в изобилните находки на антични каменни котви и керамика от края на бронзовата епоха, архаическа, класическа и елинистична амбалажна керамика (главно фрагменти от амфори) и фрагменти от червенофирнисови римски съдове, открити в двата залива около полуострова. Сега тук е запазена крепостната стена, която е преграждала полуострова откъм сушата. В края на XIX век стената на Урдовиза е била много добре запазена.

Една от хипотезите е, че това е последното блокирано пристанище, изнасяло провизии за Троя, което довело до падането й. Първото име на селището е Урдовиза, в памет на Стана Урдовиза - красива българка, желана от турския падишах, освободила от данък цяла Странджа! Конят й и тя самата намират смъртта си на Северният залив, който носи името Атлиман (Конски залив). През 1931 г. на полуостров Урдовиза пристигат първите заселници и построяват 14 малки къщи тип "шаронски" по програмата на французина Рене Шарон. Водата, благоприятното разположение и богатите пасища привличат заселниците. Погледнати отдалеч къщичките наподобявали китка и от 1932 г. то носи името Китен (красив, прекрасен). В селището е бил построен параклис, посветен на Свети Спас (днес е новоизграден). На този светец е бил посветен празникът на здравето, празнуван 40 дни след Великден.

Китен започва да се развива бързо като курортно селище през 60-те години на XX век благодарение на добрите ресурси за туризъм. През 1962 г. селището получава статут на национален курорт. През 90-те години е бумът на строителството на частни хотели и квартири, ресторанти, увеселителни заведения. За период от 10 години са издигнати 30 нови хотела, множество станции са обновени, а застроената площ на селището нарастна около 4 пъти.

Забележителности в Китен

Китен е много красиво кътче за отдих на български и чуждестранни туристи и е предпочитана дестинация за морски туризъм. Градчето разполага с два плажа — Атлиман (на север) и Урдовиза (на юг). Курортът разполага и с малко пристанище, от което може да се наеме кораб за разходка до съседни селища — Приморско, Лозенец, Ахтопол. По време на своя престой може да се насладите на различни природни и исторически забележителности край Китен -  къмпинг Корал, ММЦ Приморско.

РЕЗЕРВИРАЙ ХОТЕЛ ТУК

Удостоверение за регистрация на туристически агент РКК-01-5753

 

      
Заплатете резервацията си в най-близкия клон на БАНКА ДСК или чрез активно онлайн банкиране на банката

 

      
Заплатете резервацията си с карта


Директни полети и оферти за самолетни билети от и до София, Пловдив, Бургас и Варна. Сравнете цените на самолетни билети с помощта на www.bulgaria-air.eu 

Ние ще Ви предложим икономичен вариант за Вашето пътуване. Посочената информация за цени на полети, полетно разписание, позволен салонен багаж и багаж за регистриране може да е непълна, в следствие на настъпили внезапни промени.

Цените за самолетни билети, които предлагаме са с включени всички летищни такси. Този сайт е създаден само с рекламна цел.

 

We use cookies
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме "бисквитки", чрез които подобряваме и персонализираме нашето съдържание, даваме Ви най-доброто изживяване на нашия уебсайт и анализираме трафика на посещенията.